013 logo
Buma NL Awards
Buma NL Awards

Buma NL Awards

Tekstschrijvers en componisten van het volkse repertoire staan maandag 30 september centraal in Poppodium 013 in Tilburg. Merel Westrik presenteert de conferentie die wordt gekarakteriseerd door interactieve panels, discussies en masterclasses. Aan het einde van de middag, neemt Kees Tol de microfoon over voor de presentatie van de awardshow, waar onder andere de rangschikking van de Buma NL Awards bekend wordt gemaakt.
 
Buma NL, een gezamenlijk initiatief van Buma Cultuur en BumaStemra, is een jaarlijks terugkerend evenement. In 2023 werden de conferentie en de awardshow in een nieuw jasje gestoken. Het is het professioneel middelpunt voor iedereen die werkt voor en met het Nederlandstalige repertoire. Auteurs en componisten van Nederlandstalig werk worden nadrukkelijk in de schijnwerpers gezet.
 
De Buma NL Awards zijn gebaseerd op gegevens van GfK, Soundaware en de Stichting Nederlandse Top 40. Aan de hand van een kwantitatieve analyse van verkoopcijfers (tracks en albums) en airplaycijfers (tracks) over de periode van 1 mei 2023 tot en met 30 april 2024 zijn de tien winnaars van de Buma NL Awards bekend. In de Top 10 zijn (in willekeurige volgorde) Schultenbräu van Donnie & Chantal Janzen, Van Goes tot Purmerend van Jan Smit & Marco Schuitmaker, Haal alles uit het leven van Wolter Kroes, Als jij kon voelen van Django Wagner, Hier mag alles van Donnie & Marco Schuitmaker, Naar de playa van Frans Bauer, Ome Jan van John West, Hartslag van de stad van Tino Martin & Mart Hoogkamer, Zoet zout zuur van Robert van Hemert en GAP van Wesly Bronkhorst & Bizzey terug te vinden. In Tilburg wordt bekend in welke volgorde deze liedjes op de ranglijst zijn terug te vinden. Daarnaast zijn er prijzen voor de Beste Producer en Hollandse Meester (oeuvreprijs), en wordt de Industry Award (industrieprijs) uitgereikt. Ook wordt in samenwerking met Xenox de Meest Succesvolle Kroeghit bekendgemaakt.
 
Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur: “Het volkse repertoire beleeft hoogtijdagen, dat zie en hoor je momenteel ook wel op de avonden dat Nederland speelt op het EK. Maar achter al die bekende meezingers zitten diverse tekstschrijvers en componisten, die vaak bewust voor een plek achter de schermen kiezen, maar wij geven hen graag de aandacht die zij verdienen. Want woorden en muziek vormen de basis van elke hit. Dat gaan we op 30 september andermaal vieren in Tilburg.”

LET OP: Er zijn geen tickets verkrijgbaar voor dit event.

  • Entree
  • Datum ma 30 sep '24
  • Zaal Alle Zalen
Tijden
  • Zaal open
  • Aanvang
Een gedetailleerd tijdschema wordt in de week van het event bekendgemaakt.