Tilburg DebatStad - verplaatst naar 15 mei
Tilburg DebatStad - verplaatst naar 15 mei
Tilburg DebatStad is verplaatst en zal nu plaatsvinden op zondag 15 mei.
Tilburg is bijzonder rijk aan debatten, dialogen, lezingen, fora en symposia. Zij maken politieke, culturele en wetenschappelijke kwesties toegankelijk voor een groot publiek. Tilburg DebatStad overkoepelt en coördineert de meeste van deze initiatieven. Het is een samenwerkingsverband van Brabant Balie, Wereldpodium, Science Café, Milieucafé en Studium Generale (UvT) die ten doel heeft de activiteiten te professionaliseren.
Tilburg DebatStad biedt infotainment: inhoudelijk spannende en informatieve bijeenkomsten met boeiende sprekers. De middagen of avonden van TDS bestaan uit een combinatie van interview, debat, lezing en muziek en hebben als insteek duurzaamheid, kennis en wereldburgerschap. De gekozen thema's binden of overstijgen de diverse podia. De organisatie is in handen van de meest ervaren redacteuren, producenten en presentatoren.
Mijn vuil, uw voedsel
Het gaat goed met ons afval. Ooit, tot ver in de jaren ’70, gooiden Nederlanders hun afval weg. Vuilstortplaatsen namen snel in omvang toe, rivieren vervuilden, industrieën stootten giftige wolken richting hemel. Vandaag wordt vrijwel niets meer weggegooid, geloosd of uitgestoten. Meer dan tachtig procent van alle afval wordt hergebruikt of verwerkt tot andere materialen. Rivieren zijn schoner, vuilstortplaatsen worden gesloten en uit schoorstenen komen nog maar minimale hoeveelheden dioxines of kwik. Rond 2005 deed het Cradle-to-Cradle zijn intrede: producten worden steeds vaker zó geproduceerd, dat ze aan het einde van hun leven weer kunnen worden hergebruikt. Afvalverwerkers maken reclame met de leuze: "Afval bestaat niet".
Maar er is ook minder goed nieuws: niet overal gaat het zo goed. Het Afrikaanse Ivoorkust maakte kennis met de giftige lading van de Probo Koala. Voor de Italiaanse kust laat de maffia oude schepen vol afval simpelweg naar de zeebodem zinken. Ons elektronisch afval belandt in Afrika, India en Bangladesh, waar koelkasten en printplaten op kleine, open vuurtjes afgebrand wordt om de kostbare metalen terug te winnen. Veel arbeiders kampen met gezondheidsklachten en rivieren en bodem vervuilen. Tegelijkertijd betekent het afvaltransport een economische kans voor vele ontwikkelingslanden. In China zijn legio voorbeelden waarbij de lokale economie juist volop profiteert van bijvoorbeeld het verwerken van Westers schroot en kunststofafval.
Deze haast paradoxale ontwikkelingen in afvalverwerking zijn het onderwerp van de Eerste Dag van het Afval.
-
Price
- Date Sun 16 Jan '11
- Location Overig
Timetable
-
Doors open
-
Start
A detailed timetable will be announced in the week of the event.